2 de juny 2020

LES NOSTRES LLEGENDES A LES CAMPANYES D'ANIMACIÓ LECTORA BIBLIOTECA-ESCOLA DE LA VALL D'UIXÓ


1-INTRODUCCIÓ

Des de ja fa uns quants anys la globalització ha arribat a les nostres tradicions i als nostres morts, la cultura anglosaxona ha anat colonitzant les nostres festes i introduint productes propis que quasi han fet desaparèixer els autòctons. El poder dels mitjans de comunicació i les noves tecnologies han servit per estendre una cultura dominant i poderosa que amenaça amb fer oblidar el nostre imaginari.

Halloween s’ha convertit en una necessitat per als menuts, els quals tenen la necessitat que han tingut sempre de jugar amb allò desconegut, de passar por sense passar perill, d’apropar-se a la fantasia de forma divertida i emocionant, és a dir, de gaudir d’allò per al que servien els contes. Aquells contes, rondalles i llegendes que explicaven els avis als nets i els majors als xicotets quan compartien tertúlies a la fresca dels carrers dels nostres pobles.

Així, la idea d’aquest projecte naix de la necessitat, per una banda, de donar a conèixer a les xiquetes i els xiquets de la Vall les llegendes i personatges de la nostra literatura popular i per altra de tractar el tema de la por a través dels contes, d’una forma lúdica, sempre enfocada a l’aprenentatge i al creixement personal.

Els valors que pretenem treballar:

-Aprendre a ser i pensar: educació emocional (gaudir, riure, etc.); aprendre a pensar.
-Aprendre a actuar de forma autònoma i coherent: ètica i coherència; autonomia personal.
-Aprendre a aprendre: Raonar i ser crítics; obrir la ment; autoaprenentatge.
-Aprendre a conviure: diversitat, convivència, tolerància i respecte; habilitats socials.
-Aprendre a ser ciutadans en el món global: desenvolupament; ciutadania; participació; sensibilitat davant les injustícies; defensa del medi ambient.

Els objectius que pretenem assolir:

-Fomentar les relacions Biblioteca-Escola.
-Involucrar a diferents col·lectius i institucions per col·laborar en el projecte.
-Donar visibilitat a la biblioteca pública com a centre d’informació, aprenentatge i oci gratuït i d’accés lliure per a tothom.
-Incentivar a tota la comunitat educativa a treballar la lectura de forma transversal.
-Estimular la imaginació, l'expressió oral i escrita, així com la creativitat dels xiquets i xiquetes participants, a través de les activitats proposades.
-Fomentar el gust per la literatura infantil com una font d'enriquiment personal entre les i els alumnes participants.
-Oferir nous recursos per a fomentar l’aprenentatge i la motivació dels alumnes.
-Promocionar la lectura en llengua valenciana.
-Fomentar l’ús i aprenentatge de les TIC mitjançant les activitats proposades.
-Donar a conèixer el patrimoni cultural i etnològic de la nostra ciutat.
-Reforçar el coneixement de la tradició oral i la literatura popular valenciana.
-Fomentar l’ús del llibre infantil per a treballar aspectes com les pors o la mort.
-Dotar al professorat de recursos lúdics i creatius amb diverses aplicacions educatives.
-Democratitzar l'accès al llibre i la lectura en tots els seus formats i fer un projecte el més inclusiu possible.
-Col·laborar amb el projecte desenvolupat pel CEV.

Els destinataris principals del projecte són tots els alumnes d'Infantil i Primària del 13 centres públics de la localitat, encara que algunes de les activitats integraran altres sectors de la població.

Per a desenvolupar el projecte contarem amb amb les adaptacions per al públic infantil de les nostres llegendes. A més dels llibres de la secció local sobre llegendes, monstres i criatures “Els fils de la memòria” publicada l’any 2015, reedició de “Vora el riu d’Uixó” que es va publicar al 1994, pels autors locals Nel·lo Navarro i Josep Font. I amb diversos materials sobre la por i monstres valencians inclosos en el projecte «Espanta la por», dirigit pel Museu Valencià d’Etnologia, en el que la Biblioteca participa des de fa dos anys, i el qual pretén recuperar i difondre la cultura tradicional valenciana i els nostres monstres.

En conclusió, des de la Biblioteca volem realitzar un projecte transversal amb «Les nostres llegendes», que a més d’arribar als alumnes d’infantil i de primària de la població, també permeta recuperar la tradició oral, comptant amb la participació de la gent gran, que pot aportar coneixements tant d’ací com d’altres comunitats, altres institucions i associacions de la població i amb tots els ciutadans en general. En aquest sentit cal destacar que des de 2019 les tertúlies intergeneracionals també treballaran aquestes llegendes.

Finalment avancem que la duració del projecte serà 4 anys per tal d’aconseguir adaptar i treballar les diverses llegendes locals i aconseguir assolir els objectius proposats dins de la nostra planificació estratègica.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada